De voor- en nadelen van thuiswerken


Ik werk nu zo’n vijftien jaar als schrijver/journalist en de meeste tijd daarvan heb ik vanuit huis gewerkt. Als ware thuiswerkpro heb ik vijf voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Komen ze!

Voordelen

* Ooooh, de voordelen zijn ON.EIN.DIG! Ik kan Gilmore Girls kijken tijdens mijn lunchpauze waarin ik een salade eet van vers geplukte rucola, gerookte zalm en langzaam geroosterde pijnboompitjes, en daarna kan ik een heerlijk middagdutje doen. En ook al zit ik in de praktijk acht uur achter elkaar achter mijn laptop en stouw ik rond twaalven een saaie boterham met kaas weg, alleen de gedachte aan wat óók zou kunnen, is al een ongekende luxe. Fantasie is een groot goed, mensen.

* Wat ontzettend fijn is aan thuiswerken, is dat ik mijn eigen tijd kan inplannen. ’s Ochtends ben ik vaak wat scherper dan ’s middags en om die reden plan ik liever mijn interviews voor twaalven, zodat ik de rest van de middag heb om het uit te werken.

* Ik ben productiever, omdat elke minuut die ik zit te lantefanteren, mijn eigen tijd is. Ik word per opdracht betaald, dus hoe sneller ik deze af heb, hoe meer tijd ik overhoud om te werken aan mijn manuscript/te lantefanteren.

* Lekkere koffie. Want ja, tegen mijn eigen automaat kan tegen geen enkele kantoorautomaat op.

* Je kan als thuiswerker terwijl je thuiswerkt een artikel schrijven over thuiswerken. Thuiswerkinception!

Nadelen

* Met stip op 1: het ontbreken van collega’s. Ik heb twee keer een langere tijd op een redactie gezeten (Fancy en CosmoGIRL!) en vond het fantastisch. De brainstormsessies, de gossip tijdens de lunch over wie-het-met-wie-doet in Holly- en Polderwood, de tombola: LOVED IT! En een vrijdagmiddagborrel in je eentje is gewoon, nou ja, niet zo veel ‘an.

* In het verlengde daarvan: het kan soms best eenzaam zijn. Op dagen waarop ik aan mijn boek werk, spreek ik alleen de personages in mijn hoofd.

* Wanneer ik ’s ochtends ergens om negen uur word verwacht, trek ik leuke kleren aan, stift ik mijn lippen, borstel ik mijn haar, ik spring zelfs van te voren onder de douche. Op thuiswerkdagen kies ik toch al gauw voor die spijkerbroek joggingbroek die lekker zit in plaats van lekker staat.

* Het huishouden dat gewoon doorgaat. Ik ben gezegend met een eigen werkkamer waar ik in theorie de hele dag kan vertoeven. In de praktijk pak ik toch nog even snel de vaatwasser uit/doe ik een wasje/ruim de woonkamer op/maak ik even snel de wc schoon/doe ik al die dingen die je normaal ook zou doen op een vrije dag.

* Niet kunnen sparren. Wanneer het tijdens een redactiedag even niet wil vlotten, leg ik het voor aan een collega en kan ik weer verder. Thuis doe je dat niet zo makkelijk. De stap om bij elk vastlopertje je chef te mailen, is gewoon te groot. Dus sta je maar weer op en neem nog maar eens een kop (lekkere!) koffie om je hersens wakker te schudden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *