Zo wordt thuiswerken een succes


1. Begin de dag niet achter je laptop

Staat er voor morgen een dagje thuiswerken in de agenda? Ha! Dat wordt lekker uitslapen en pas om vijf voor negen achter je laptop schuiven. Nou, nee dus. Natuurlijk is het heel verleidelijk om in je slaapoutfit te ontbijten terwijl je de eerste mails wegwerkt, maar je zult merken dat je voor de rest van de dag in die slobbermodus blijft hangen. Je zult ook minder geneigd zijn om tussen de middag even naar buiten te gaan (want: te veel gedoe), waardoor je de hele dag tussen vier muren zit. Laat daarom tussen bed en bureau minstens een half uur zitten: tijd waarin je kunt douchen, ontbijten en opmaken alsof het just another day at the office is.

2. Creëer een eigen werkplek

Je hoeft echt geen kantoor-aan-huis te hebben om goed te kunnen thuiswerken. Een klein bureau, keukentafel of zelfs een lege plek in de vensterbank is voldoende. Zolang je maar met jezelf afspreekt dat dát voortaan jouw werkplek is. Zodra je billen dus voortaan die ene stoel aan de keukentafel raken, schakelen je hersens automatisch over op de werkstand. Wat ook helpt, is om je te installeren met spullen die je vanaf nu met thuiswerken gaat associëren. Een felgekleurd notitieboekje waarin je je planning en aantekeningen opschrijft, bijvoorbeeld. En onmisbaar als je regelmatig thuiswerkt: een XL-mok waaruit je alleen drinkt als je aan het werk bent.

3. Laat anderen weten dat je aan het werk bent

‘Werk je thuis vanmiddag? Gezellig! Kom ik even bij je langs!’ Helaas denken sommige mensen nog steeds dat een thuiswerkdag een verkapte vrije dag is. Maar wanneer jij ’s middags bezwijkt voor die kop koffie met een vriendin, betekent dat dat je ’s avonds in je vrije uren nog door moet zwoegen. Baken je thuiswerkuren dus net zo af zoals je dat op kantoor zou doen. Wanneer je met huisgenoten samenwoont, is dat helemaal van belang. Hang een bordje aan je deur met werktijden (‘Vanaf 18.00 uur weer bereikbaar voor onzin en/of een borrel’), om te voorkomen dat mensen ongevraagd binnen komen vallen. Whatsappverslaafden passen ook hun status aan om te laten weten dat ze vanaf een bepaalde tijd weer hun berichten checken.

4. Ga niet overcompenseren

Helaas is thuiswerken bij veel bedrijven nog niet zo ingeburgerd dat het als vanzelfsprekend wordt gezien. Het voelt vaak nog steeds als een gunst in plaats van iets waar je recht op hebt. Omdat je het vertrouwen dat je chef zeker niet wil beschamen, is de kans groot dat je gaat overcompenseren. En dus ben je ook opeens aan het werk op de tijden waarop je normaal gesproken aan het reizen zou zijn en stuur je onnodig veel mailtjes aan collega’s om maar zichtbaar te zijn. Probeer een thuiswerkdag net zo in te delen als een gewone werkdag op kantoor en voel je niet schuldig als je even niet aan het werk bent. Niemand er op gebouwd om acht uur achter in opperste concentratie te werken.

5. Maak van je pauze een mini-feestje

In plaats van gezellig te lunchen met collega’s, kun je best je boterham boven je toetsenbord opeten. Dat scheelt je zomaar een half uur en ben je dus eerder klaar. Een win-win situatie zou je denken. Maar juist bij thuiswerken is het heel belangrijk om pauze te nemen om zo op andere gedachten te komen. Omdat je zo gewend bent om thuis je vrije tijd door te brengen, vereist thuiswerken meer discipline van je dan een normale werkdag. Een groot voordeel van thuiswerken is dat je niet afhankelijk bent van de kleffe boterhammen uit de kantine. Maak van je lunch iets bijzonders door bijvoorbeeld een gezonde eiwitomlet of een eigengemaakte salade voor jezelf te maken. Wil je je lunchpauze gebruiken om een aflevering van je favoriete serie te kijken? Verschuif je laptop naar een ander plek in huis om jezelf op die manier los te koppelen van je werkplek en je brein het sein ‘pauze’ te geven.

6. Ken je valkuil

… en gooi ‘m dicht. Iedere thuiswerker heeft zijn persoonlijke valkuil waardoor hij minder productief is dan hij zou willen. De verleiding van onbeperkt internet of het huishouden bijvoorbeeld. Zorg dat je persoonlijke valkuil van jezelf ontdekt om er wat aan te doen. Om je favoriete websites te blokken onder werktijd kun je met gratis software (getcoldturkey.com is bijvoorbeeld een goede) een tijdslot instellen waardoor je niet meer op die websites kunt. En om je thuiswerkdag niet te gebruiken voor achterstallige huishoudelijke klusjes, zorg je dat het in ieder geval opgeruimd is op de plekken waar je die dag komt. Je werkplek, toilet en keuken zijn dus in ieder geval (voor het oog) schoon.

7. Zoek de gezelligheid op

Vrijheid en ruimte hebben om je tijd zelf in te plannen is fantastisch, totdat het gaat aanvoelen als leegte. Het kan erg lekker zijn om te werken in je eentje, maar na te veel dagen thuis kan het alleen zijn ook omslaan in eenzaamheid. Natuurlijk kan social media dat even voor je oplossen (Facebook en Twitter is wat de koffieautomaat voor kantoormensen is), maar niet voor niets geldt voor veel mensen dat hun collega’s het werk juist extra leuk maakt. Heb je veel thuiswerkdagen, dan is het belangrijk om die tijd zonder te collega’s te compenseren met quality-time met vriendinnen. Dus, hop: uit je hoofd en in de buitenwereld.

8. Sluit je dag af met een ritueel

Omdat de scheidslijn bij thuiswerken tussen werk en privé flinterdun is, is het belangrijk om die je werktijd duidelijk te markeren. Wanneer je op kantoor bent, doe je dat automatisch door je computer af te sluiten en naar huis te rijden. Thuiswerkers zijn vaker geneigd langer door te werken en pas te stoppen als hun partner/huisgenoot thuis komt (of je opeens beseft dat het buiten donker is). Sluit je thuiswerkdag telkens op dezelfde manier af, om jezelf niet meer in de verleiding te brengen toch nog even snel dat ene mailtje te beantwoorden. Dat afsluiten kan op elk mogelijke manier. Zet bijvoorbeeld keihard je favoriete nummer op, was je thuiswerkmok af en trek je joggingbroek aan om daarna lekker op de bank te ploffen. Eindelijk thuis!

Beeld: kaboompics

Dit artikel schreef ik eerder voor Cosmopolitan

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *