De executie op shortlist Beste Boek voor Jongeren


Dit geloof je toch haast niet? Ik ben zo ongelofelijk trots en blij! De executie staat op de shortlist Beste Boek voor Jongeren!

Het is altijd leuk als Susanne (mijn uitgeefster) belt. Dus toen ik die dinsdag werd gebeld, dacht ik dat ze de laatste versie van mijn 3PAK-verhaal wilde bespreken. Ik had er nog een paar dingetjes aan gesleuteld, misschien was het handiger om dat over de telefoon te bespreken. We kletsen wat, en toen liet ze opeens een korte pauze vallen en zei ze dat ze een leuk nieuwtje voor me had… Dat – houjevast!- De executie genomineerd is voor het Beste Boek voor Jongeren 2020!

Noem me wat je wil, maar er kwam een snik naar boven waarvan ik niet wist dat ‘ie er zat. Het was een snik van erkenning (nogmaals: Beste Boek Voor Jongeren. Doe. Even. Normaal!). Een snik van verandering, bevestiging, meetellen. De laatste jaren was er namelijk nogal wat gedoe over de nominaties op de lijst.

Het gedoe ging er vooral over het gat tussen de beleefwereld van jongeren en de nominaties op de lijst. Dat de boeken misschien wel prachtig waren, maar vooral geschikt als je wat meer leeskilometers had gemaakt. Dat er zelden YA werd genomineerd (maar dat die enkeling wél won. Herinner het prachtige THUG in 2018).

Die snik omschreef misschien nog wel het best het gevoel dat we gehoord werden. Want als mijn boek was genomineerd, dan was de kans groot dat er meer boeken opstonden die speciaal voor jongeren waren geschreven. En laten we eerlijk zijn: hoe ontzettend fantastisch is het als we daarmee duizenden en duizenden leerlingen enthousiast weten te maken.

Zal ik afsluiten met nog een snik? Komt-ie dan. Of De executie nu wint of niet: we hebben allang gewonnen. Want kijk even naar deze prachtige lijsten. Als je hier geen leeshonger van krijgt, weet ik het ook niet meer.

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

  • De executie, Daniëlle Bakhuis(Best of YA / Van Goor)
  • De geur van groen, Pamela Sharon (Moon Young Adult)
  • De Zwendelprins, Rima Orie (Moon Young Adult)
  • Land van dadels en prinsen, Frank Nellen (Hollands Diep)
  • Nicolas en de verdwijning van de wereld, Anne Eekhout (De Arbeiderspers)

In de categorie Vertaald zijn de volgende titels genomineerd:

  • Darius de grote is niet oké, Adib Khorram, vertaald door Tjalling Bos (Gottmer)
  • De bijzondere woorden van Gioia, Enrico Galiano, vertaald door Ada Duker en Henrike Herber (Luitingh-Sijthoff)
  • Pans Labyrint – het labyrint van de faunGuillermo del Toro en Cornelia Funke,vertaald door Esther Ottens (Querido)
  • Toffee,Sarah Crossan, vertaald door Sabine Mutsaers (Kluitman)
  • Vijf stappen van jouRachael Lippincott met Mikki Daughtry en Tobias Iaconis, vertaald door Karin Pijl (Volt)

In het juryrapport over De executie valt te lezen:

Je denkt dat je weet hoe het verhaal gaat lopen, maar toch niet. Dat is de gedachte die overheerst na het lezen van dit vlot geschreven boek. Het verhaal speelt in 2048, in een dictatuur onder leiding van het Collectief. De doodstraf is weer ingevoerd en om die voor iedereen zichtbaar te maken worden deze straffen met veel bombarie uitgevoerd tijdens een live tv-show. Vijf jongeren hangen in kooien als ‘kandidaders’, slechts een van hen kan het overleven. Per hoofdstuk lees je vanuit het ik-perspectief het verhaal van een van de jongeren die veroordeeld zijn. Je leert de jongeren en hun beweegredenen hierdoor goed kennen. De cliffhangers zijn zo sterk dat je continu uitkijkt naar het volgende hoofdstuk. Vanaf hoofdstuk 1 word je zo het boek ingezogen. Helemaal als er afgeteld wordt tot de volgende executie, dan zit je op het puntje van stoel. Het is een realistisch verhaal omdat het doet denken aan de huidige realityshows. Toch is het absoluut een parodie. Je gaat jezelf de vraag stellen wie jij zou redden als jij het voor het zeggen had. Daarin roept dit boek ook ethische vragen op. In het tweede deel worden de spanning en sensatie nog verder opgebouwd. Niets is wat het lijkt.

De shortlist is samengesteld door een vakjury van volwassenen. Een jongerenjury (gevormd door jongeren tussen de 15 – 18 jaar) kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2020.

De twee winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2020 worden bij de start van de Boekenweek voor Jongeren bekendgemaakt.

Tot die tijd ben ik in elk geval op cloud 9!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *