Wraak


Titel: Wraak
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar: oktober 2011
Pagina’s: 131
Leeftijd: vanaf 13 jaar
ISBN: 9021669552

Top 5 Jonge Jury Prijs 2013
Vertaling in het Zuid-Afrikaans

Bestel het boek op Bol.com »
Lees het eerste hoofdstuk online »

Achterkant:
Ik voel hoe mijn keel dik wordt. Nog even en ik begin te huilen. Hoe kan hij dit grappig vinden? Snapt hij dan niet dat dit allang niets meer met geintjes te maken heeft?

Als Frederique haar relatie met Sven uitmaakt, is hij zo ontzettend kwaad op haar dat hij een filmpje op internet zet – waar ze niet bepaald blij mee is. Iedereen op school heeft het erover. Wat moet Frederique doen? Negeert ze het? Of neemt ze… wraak?

Lezersreacties:
“Dat einde!” – Amber

“Nog nooit zo snel een boek uitgelezen. Ik moest weten hoe het afliep.” – Rooma

“Net als je denkt dat je weet hoe het zit, loopt het toch weer heel anders.” – Joelle

“Superspannend!” – Anna

“Erg goed boek dat geen moment inzakt. Meer! Meer!” – Rachel

Samenvatting:
Nadat Frederique het net uit heeft gemaakt met Sven, post hij een filmpje op zijn YouTube-kanaal. Hij vlogt al een tijdje, maar dit keer over haar. Ze verschijnt in beeld met haar rode bikini aan, een foto die privé was. De foto linkt door naar haar Hyves-pagina. Freek is vernederd, zeker als ze er in de klas voluit over praten. Als ze de actie van haar ex aan haar zussen laat zien, vertelt de ene haar dat ze het moet negeren en de ander vertelt haar dat er iets tegen moet doen. Ze besluit het tweede te doen. Omdat de foto door linkt naar haar Hyves, plaatst ze een foto van een kotsende Sven op haar profiel om hem terug te pakken. Dit wordt echter niet door hem gewaardeerd. Als Frederique tijdens het avondeten ineens sms’jes ontvangt op haar oude telefoonnummer, kijkt ze snel op internet wat er aan de hand is. Sven heeft zijn filmpje veranderd: in plaats van dat de foto nu door linkt naar haar profielpagina, staat haar oude telefoonnummer er nu bij: zij is ineens degene die contact zoekt, terwijl Sven een oproepje deed om met één van zijn vrouwelijke fans te daten nu hij weer vrijgezel is. Ze vindt dat hij te ver is gegaan en ze wordt gek van de opmerkingen op school. Dan bedenkt ze samen met Brit een wraakactie: ze maken een filmpje waarin ze Sven zogenaamd helpt aan een date. Om ook wraak te nemen op haar klasgenoten, doet ze net alsof ze een gesprek met hen aangaat, maar in werkelijkheid laat ze hen één voor één een cijfer zeggen die samen het telefoonnummer van Sven zijn. Het enige wat ze niet snapt, is dat het zo stil blijft als ze het filmpje op internet heeft gepost. Ze zouden het toch wel gezien hebben? Maar niemand praat erover…

Pas als ze op school komt na het weekend komt ze Sven en de rest van de klas tegen in de hal. Hij heeft weer een tegenactie verzonnen. Hij heeft een nieuw nummer aangevraagd toen Freek het filmpje online zette, daarbij een voice mail voor zijn oude nummer ingesproken: of iedereen niets wilde zeggen tegen Freek. Speciaal voor haar heeft hij opnieuw zijn voicemail ingesproken en hij dwingt haar zijn oude nummer te bellen. Daaruit blijkt dat hij iedereen de wachtwoorden van haar online dagboek en haar mail heeft gegeven. Frederique voelt zich vernederd en ze rent de school uit. Van haar ouders hoeft ze de volgende dag niet naar school, maar haar moeder gaat wel mee naar de rector. Hij belooft Sven aan te pakken, mits zij geen tegenactie meer verzint. Freek besluit haar online dagboek, haar mailaccount en haar Hyves-pagina te verwijderen, iets wat ze al eerder had moeten doen. Als laatste actie, waar niemand ooit wat te weten van zal komen, maakt ze zijn tandenborstel vies en geeft die aan hem terug. Het hoofdstuk Sven is daarmee voor haar afgesloten.

Recensies

 • Martijn Nicolaas – NBDbiblion

Als de 15-jarige Frederique (ik-figuur) het uitmaakt met Sven, de knapste jongen van school, is hij zo boos dat hij een filmpje op internet zet met een compromitterende foto van Frederique, een link naar haar Hyves-pagina en een hoop leugens. Frederique is verdrietig en boos en wordt door de klas uitgelachen. Ze zint op wraak en plaatst een ranzige foto van Sven op internet. Daar gaat hij weer overheen door een oud telefoonnummer van Frederique bij haar foto te zetten. Hoe lang gaan ze hiermee door? En hoe ver durven ze te gaan? De auteur schreef eerder de luchtige puberboeken ‘Verliefd van 2 kanten’ (2009) en het vervolg ‘Verliefd… en nu?’ (2010)*, waarin zowel het meisje als de jongen hun verhaal vertellen. In deze uitgave speelt alleen het perspectief van het meisje een rol en laat de auteur de gevolgen van internetterreur op middelbare scholen zien. Een realistisch, eenvoudig verteld verhaal, dat veel pubermeiden aan zal spreken.

Bron: NBDbiblion

 • Yvke Prins – Jonge Jury blog

Ik heb het boek Wraak gelezen van Danielle Bakhuis. Het gaat over Frederique, een niet zo heel populair meisje op school, dat in de eerste als een blok valt voor de mooie en populaire Sven. In de derde krijgt ze verkering met hem. Het blijkt alleen dat onder de mooie buitenkant een rotte binnenkant zit en Frederique maakt het uit. Sven pikt dat echter niet. Frederique die hem dumpt? Hij zet een naar filmpje op internet. Moet Frederique dit nou pikken of niet?

Ik vond Wraak een heel leuk boek, aangezien het je van de eerste bladzijde al in het greep houdt. Opzich zijn er redelijk veel boeken over dit onderwerp- athans ik heb er een paar gelezen, maar bij deze had ik niet het gevoel, oh daar heb je weer zo’n boek, Danielle heeft echt wel orgineel geschreven. Ik denk dat het iets meer een meidenboek is, ik weet niet of jongens hem zullen lezen, ik denk dat dat van het type jongen afhangt. Ik denk dat het voor kinderen vanaf een jaar of 12 is.

Ik zou wraak dus zeker aanraden om te lezen, het is een orgineel boek. Hier is nog een stukje uit het boek:

Wanneer ik twee uur later in mijn badjas mijn kamer binnenloop, schrik is als ik zie dat er iemand op mijn bed zit. “Britt!” De handdoek die ik als een tulband om mijn hoofd heb gewikkeld, haal ik met een hand los. “Wat doe jij hier?” Mijn beste vriendin schrikt op van het tijdschrift waarin ze zat te lezen. Haar schouders schieten tien centimeter omhoog, om daarna meteen weer in te zakken. “O, Freek…”zegt ze. Haar hoofd staat schuin van het medelijden. Ze heeft haar knalrode haar in een knotje gefrot en ze heeft Uggs aan van twee jaar geleden. Volgens mij heeft ze niet een mascara op. “Wat is er?”Ik kijk mijn kamer rond. “Waar is de brand?” “Ja, maak jij er maar weer grapjes over, “zegt ze hoofdschuddend. “Soms snap ik jouw echt niet.””Waar heb je het over?”vraag ik lachend. “Freek, je hoeft niet stoer te doen, ik weet het al.” “Wat weet je al?”vraag ik. “Dat het uit is met Sven.” “Ja, eh..”stamel ik. De woorden dwarellen door mijn hoofd en even voel ik een steek. “Wacht even,”zeg ik dan. “Hoe weet jij dat het uit is?”

Bron: Jonge Jury

 • Susanne Spelt – Kjoek

Hoe ver ga je om iemand terug te pakken? Als Frederique het uitmaakt met haar vriendje Sven is dat het begin van een reeks kwetsende gebeurtenissen, met maar één gewenst resultaat: wraak. Sven is de typische populaire jongen. Zijn videoblogs worden door veel mensen bekeken en hier maakt hij goed gebruik van. Nadat Frederique de relatie met hem heeft verbroken, brengt hij via het internet een persoonlijke foto van haar naar buiten. Door Svens acties wordt Frederique op school geplaagd. Haar zelfvertrouwen raakt hierdoor erg aangetast, maar met hulp van haar twee zussen en haar beste vriendin krabbelt ze weer omhoog. Ze is klaar om Sven terug te pakken.

Wraak is het vierde boek van Daniëlle Bakhuis. Wat opvalt is de cover: met een computermuis en hartjes van zoet snoepgoed speelt het handig in op de gebeurtenissen in het boek. Misschien zelfs met een knipoog; zoete wraak is namelijk wat Frederique aan het einde krijgt.

In de eerste paar hoofdstukken van Wraak wordt er gesprongen tussen heden en verleden. Dit is slim gedaan, het schetst een goed contrast tussen hoe verliefd Frederique was en hoe radeloos ze is als ze Svens filmpje ziet.

Het boek behandelt onderwerpen als pesten, eenzaamheid en onzekerheid, maar over het algemeen Wraak een boek dat lekker weg leest en speels en grappig is geschreven. “Het waait wel weer over. Het waait wel weer over. Na de grote pauze heb ik het zo vaak in mezelf herhaald, dat ik er haast een zandstorm mee heb opgeroepen.” (pagina 79)

Toch heeft het verhaal een duistere ondertoon. Er wordt niet diep op ingegaan, maar je krijgt als lezer wel wat van Frederique’s wanhopige gevoelens mee. Ze zit met veel vragen, haar klasgenoten zien het allemaal als een geintje en bieden haar geen steun. Frederique houdt het the day after dan ook niet lang uit op school en vlucht naar haar zussen. Daar krijgt ze een tip, die haar helpt de eerste stap te zetten naar een wraakactie van haar kant.

Een verhaal van de populaire jongen en het normale meisje, het is allang niet meer origineel, maar Daniëlle Bakhuis heeft er een verfrissende draai aan gegeven, met een waardig einde.

Bron: Kjoek 

 • Danique – Adorable Books 

Het boek gaat over een meisje Frederique, beter bekend als Freek. Meteen in het eerste hoofdstuk lees je hoe ze het uitmaakt met haar vriend Sven. Sven is boos op Frederique en besluit daarom wraak te nemen. Hij zet een aantal dingen over Frederique online die ze niet online wil hebben. Het is een boek met een onderwerp wat tegenwoordig heel erg veel voorkomt. Mensen zien het gevaar van internet niet, en zetten te veel persoonlijke dingen van hunzelf of andere online. Dit boek leert je zeker om dat vooral niet te doen. Omdat Frederique boos is, om wat Sven over haar online heeft gezet, besluit ze wraak te nemen en een foto online te zetten van Sven, waar hij niet al te charmant op staat. Het loopt steeds meer uit de hand en de problemen stapelen zich op. Uiteindelijk heeft Frederique steeds meer problemen en weet ze niet meer wat ze moet doen. Ze wordt genegeerd en uitgelachen op school en voelt zich totaal niet fijn meer. Ik vind het boek erg fijn weglezen, ik had het niet voor niets in één dag uit. Het is een boek voor meiden vanaf 13 jaar, zeker iets voor tieners. Het is simpel geschreven, en daarom goed te begrijpen. Het boek is ook hip, en gebruikt verschillende termen van tegenwoordig. Een erg leuk boek om te lezen!

Bron: Adorable Books

 • Chareen Zinhagel – Boekenpret 
 • We leven in het tijdperk van de social media; facebook, twitter, linkdin etc. We versturen elkaar berichtjes, foto’s en filmpjes over het web. Stel je voor dat je een privé foto, filmpje of chat verstuurt naar je vriendje of misschien wel naar je vriendin en op gegeven moment krijgen jullie ruzie. Dat overkomt Frederique in het spannende boek Wraak. De schrijfster sluit naadloos aan op de leefstijl van jongeren en wil jou aan het denken zetten. Als Frederique het uitmaakt met haar vriendje Sven, zet hij een privéfoto van Frederique op internet. Frederique komt erachter en de tranen springen in haar ogen; iedereen kan dit zien! Doordat het verhaal zo herkenbaar is, leef je ontzettend mee met Frederique.

  Frederique besluit om wraak te nemen. De hele klas volgt de wraakacties die over en weer gaan van Frederique naar Sven en andersom. Zal dit ooit ophouden? Frederique en Sven staan als vuur en water tegenover elkaar en er lijkt geen einde aan te komen. De wraakacties worden ook steeds erger, waardoor de spanning erg hoog blijft in het verhaal. Door de vlotte schrijfwijze van Daniëlle Bakhuis leest het verhaal makkelijk weg

  In elke klas komt het wel eens voor; een ruzie. Maar wat als die ruzie zo uit de hand loopt dat de hele klas, en zélfs het internet er bij betrokken wordt? Wat zou jij doen? Wil jij ontspannen met een spannend boek? dan is Wraak een aanrader!

  Bron: Boekenpret

  Karen, Rosa, Max, Melvin, Yorrick van het Pascal College in Zaandam maakten dit filmpje over Wraak.