Tips om geconcentreerd te schrijven


Je hebt van die dagen dat je door duizend en één dingen wordt afgeleid. Maar zo raak je helemaal in de juiste schrijfflow!

1. Zet je telefoon op vliegtuigstand
Zodra ik het geluid van een inkomend whatsappje krijg, MOET ik die gewoon openen. Hetzelfde geldt voor alle meldingen die ik op mijn social media krijg. Ik kan wel heel hard mijn best doen het te negeren, maar binnen vijf minuten ben ik dan alsnog gezwicht. Om mezelf daarom niet in de verleiding te brengen, zet ik onder werktijd mijn telefoon op vliegtuigstand en leg ik mijn telefoon in de keuken, weg van de werkkamer.

2. Werk met een timer
Ik ben de eerste die toegeeft dat ik geen uren achtereen kan schrijven. Wanneer ik lekker bezig ben, raak ik wel in een flow, maar vast niet langer dan twee uur. Ik werk daarom de laatste tijd ook met een timer van 45 minuten. Voorheen heb ik de Pomodoro-techniek vaak geprobeerd (4 x 25 minuten met telkens een pauze van 5 minuten), maar dit was me weer te kort.

3. Zorg voor een beetje achtergrondgeluid
Het fijne van op een redactie werken, vind ik het geroezemoes op de achtergrond. En daarmee bedoel ik geen muziek – want als ik Beyonce op de achtergrond hoor, wil ik alleen maar dansen – maar geluiden als het tikken van een toetsenbord of het omslaan van een pagina. Misschien een beetje vreemd, maar dit filmpje helpt me enorm als het schrijven vast zit. Op die manier is het niet helemaal stil in huis, maar stil genoeg om me te concentreren.

4. Weet waarover je gaat schrijven
Of nog beter: weet waar je naar toe gaat werken. Wanneer ik ’s ochtends mijn manuscript open, de tekst doorscroll en willekeurig ergens blijf haken, wordt het vaak niets. Ik werk veel efficiënter als ik weet: de komende 45 minuten ga ik aan die en die scene werken.

5. Leg wat je nodig hebt alvast klaar…
Ik heb niet echt schrijfrituelen, maar ik zorg er wel altijd voor dat ik mijn notitieblokje (waar ik mijn woordenaantal bijhoud) en een markeerstift bij de hand heb. Voor de rest staat er vaak een glas water of een kop koffie op mijn bureau.

6. … en zorg dat je voor de rest een clean desk hebt

Ja! Het heeft jaren geduurd voordat ik hier achter kwam. Clean desk = clean head. Echt, het werkt zo lekker als je niet de hele tijd wordt afgeleid door rondslingerende USB-sticks/boeken/plakband/afschriften/bordjes met etensresten.

Succes!

Fotocredit: Kaboompics

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *