Op je to do list: elke dag een kwartier lezen


Wil je je lichaam trainen, dan ga je naar de sportschool. Wil je je brein trainen, dan ga je lezen. En dat kan al met een kwartiertje per dag!

Eigenlijk lees ik elke dag. Ik werk als schrijver, bezoek scholen, heb een gezin met kleine kinderen, zie geregeld mijn vriendinnen, heb heel Netflix uitgekeken 😉 , en toch… weet ik elke dag wel een paar bladzijden te lezen. Meestal haal ik mijn leesmeters in bed, vlak voor ik ga slapen.

Ik spreek vaak leerlingen die niet snappen dat ik ongeveer een boek per week lees. Zij doen wel een dikke maand over een boek! En misschien zelfs langer! Helemaal prima, toch? Er is geen wet die voorschrijft dat je een boek binnen een dag moet uithebben. Leg die lat ook vooral niet te hoog voor jezelf. Jij bepaalt je eigen tempo.

Boekenliefde ❤️❤️❤️

Drie voordelen van een leeskwartier

  • Je krijgt een grotere woordenschat. En daarmee kun je dus beter onder woorden brengen wat je denkt en voelt (en dus discussies winnen/krijgen wat je wil. Há!)
  • Je gaat kritischer denken. In elk boek komt de hoofdpersoon voor meerdere problemen te staan. Wanneer je leest, ga je automatisch denken: wat vind ik hier van? Hoe zou ik dit probleem hebben opgelost?
  • Mijn grootste voordeel: in een boek kruip je in iemands hoofd en beleef je zélf alle avonturen. In een serie of game kijk je altijd naar een hoofdpersoon op een scherm die allerlei dingen beleefd. In een boek, vooral als het in de ik-vorm is geschreven, ben JIJ degene die bijvoorbeeld oog in oog komt te staan met een killerclown.

Tips voor een leeskwartier

Kies een boek dat bij je past

Ja, zo simpel is het: wat vind je leuk? Waar hou je van? Maar ook: waar zou je meer van willen weten? Vind je een verhaal dat zich in de toekomst afspeelt? Kies dan bijvoorbeeld een dystopie als De executie. Lekker griezelen kan bijvoorbeeld met een jeugdhorror als Clownsnacht.

Zet de timer op je telefoon op vijftien minuten

…en zet je telefoon ook meteen op vliegtuigstand, zodat je niet wordt afgeleid door whatsappjes en DM’s.

Maak het jezelf gemakkelijk

Zorg dat je niet gestoord kan worden en dat je iets te drinken/eten binnen handbereik hebt. Dat je een goede plek hebt (luie stoel, bed)

… en ga lekker lezen!

Enjoy!

Kies een boek dat bij je past!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *