Wat ik vertel als ik voor de klas sta 1


[/promopraatjeaan] Maar… wat doe je dan als je voor de klas staat? Wat vertel je leerlingen dan? Nou, dit dus!  

Ik houd sinds dit schooljaar een zogeheten boekproeverij: aan de hand van vijf  van mijn eigen boeken, laat ik leerlingen ontdekken welk genre bij ze past.

Ik heb in heel uiteenlopende genres geschreven: van feelgood tot jeugdhorror. Mijn ervaring is dat elke leerling ontdekt dat er wél een boek bij hem/haar past. 

Ik vertel per boek iets over de inhoud, waar ik de inspiratie voor het boek vandaan haalde en lees een kort fragment voor.  

Leerlingen kunnen op een formulier – dit neem ik mee – bijhouden wat ze van het boek vinden. Deze boekproeverij is interactief, dus leerlingen krijgen ook de ruimte om vragen te stellen.  

Aan het eind van het lesuur weten leerlingen precies naar welk boek hun voorkeur uitgaan. Elke leerling krijgt een hand-out met drie boekentips mee in hun genre. Deze tips zijn recente boeken van andere Nederlandse schrijvers en geschikt voor de leeslijst. 

Of de klas nu een vmbo-basis tot of een vwo-klas is: mijn boeken zijn geschikt voor elk niveau. De boekproeverij is ook geschikt als leesbevordering voor leerlingen die geen boek van mij gelezen hebben. 

FAQ 

Kan het ook digitaal?

Ja. Leerlingen kunnen van tevoren het formulier zelf uitprinten. Lukt dat niet, dan kunnen ze hun aantekeningen ook bijhouden op een leeg vel papier.  

Kost dat?

Ha! Nu het mooiste! Vrijwel niets! Dankzij subsidie van Het Letterenfonds zijn schrijversbezoeken tussen 1 maart en 1 juli 2021 zo goed als gratis! Vraag bij de schrijverscentrale voor meer info. [/promopraatjeuit]

Foto: Barbara Trienen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Wat ik vertel als ik voor de klas sta

 • ine

  Dag Daniëlle

  Ik las onlangs jouw nieuwste boek DLUVJD uit en ik vind die uitermate geschikt om mee te nemen naar de klas. Ik geef les in het secundair onderwijs en heb me voorgenomen om zoveel mogelijk leerlingen aan het lezen te krijgen/ te houden.
  Daarom heb ik met veel belangstelling je promopraatje gelezen. Staat het formulier Dit neem ik mee ergens ter beschikking? Ik ben benieuwd welke boeken jij samentrekt.

  Neem gerust een kijkje op mijn insta – plekje waar ik de leerlingen probeer te stimuleren om te lezen (hoogtepunten). Uiteraard is het nu wat rustigere wat het onderwijs betreft door de examens en de vakantie. Maar ik bereid me nu al voor om er in september weer keihard in te vliegen.

  Alvast bedankt
  Ine