Laat leerlingen kiezen met de Boekproeverij


Confession: ik kijk best wel op tegen schrijvers die vanaf hun eerste boek hun stem hebben gevonden. Die meteen hun favoriete genre kiezen en zich dat helemaal eigen weten te maken. Ik daarentegen ben begonnen met een feelgoodroman, switchte naar drama, probeerde eens een thriller uit, dacht: dystopie! Daar ligt mijn hart! en besloot tot slot het horrorgenre uit. Wanneer ik eerder naar mijn twaalf boeken keek, kon ik al snel denken: JAWATWILJENOUDAN? Ik zag niet diversiteit, maar vooral chaos. Iemand die schreef, maar niet precies wist wat ze nou wilde vertellen.

In de boeken waar ik het meest trots op ben, maakt mijn hoofdpersoon van haar zwakte haar kracht. Bange meiden (Clownsnacht, Het huis zonder einde) gebruiken hun angst om alert te blijven. In De executie besluit Charlotte opnieuw tegen de regels in te gaan, ook al is dat ook de reden dat ze straks live op tv de doodstraf kan krijgen (‘Wat willen ze doen? Me twee keer doden?’). En – je voelt ‘m al aankomen – maar ik ben bij het hoofdstuk beland dat ik mijn eigen zwakke plek inmiddels heb weten om te buigen in mijn hoofd. Geen chaos, maar aanbod. Geen weet-niet-wat-ze-wil, maar van-alle-markten thuis 😄.

Dus vandaar dat ik het komende schooljaar scholen ga bezoeken met de Boekproeverij. Ik geloof namelijk dat wie in 2021 nog durft te beweren dat lezen saai is, af is. Want er zijn ZOVEEL spannende, tranentrekkende, romantische, mysterieuze boeken dat ik ervan overtuigd ben dat er voor iedere leerling een boek is dat bij hem of haar past. De truc is alleen uit te vinden wélk boek.

Met de Boekproeverij komen leerlingen er in één lesuur achter welke boek of genre bij ze past. Het is een interactief uur waarbij ik leerlingen korte fragmentjes voorlees, maar waarbij ze ook een zoekopdracht krijgen en een clip van Martin Garrix voorgeschoteld krijgen. Om ze niet met lege handen naar huis te laten gaan, krijgen ze aan het eind een doorleeslijst mee met daarop drie boekentips van andere Nederlandse schrijvers.

Klinkt goed? Stuur me een mailtje (daniellebakhuis@hotmail.com) of boek meteen een Boekproeverij via de Schrijverscentrale.

Je hoeft nergens voor te zorgen, ik neem al het materiaal mee!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *