Hoe ik ‘1000 vragen aan jezelf’ verzon 4


Duizend vragen? Duizend vragen! Ja, voor Flow verzon ik 1000 vragen om aan jezelf te stellen.

Het idee voor dit artikel was – zoals met veel artikelen – een combinatie van twee dingen. 1) Ik houd van dagboekjes als One Line A Day en 2) Mijn hoofd zit tot de nok gevuld met vragen. Ik kan aan het koken zijn en opeens aan mijn vriend vragen: zeg, welke Disneyfilm is eigenlijk jouw favoriet? Of dan zit ik met een vriendin ergens te eten en wil ik opeens weten hoe zij tegen reïncarnatie aankijkt (omdat we een steak eten van een koe dat maandenlang exclusief gras heeft gegrazen en ik denk: phoe. Je zou maar als koe worden geboren. Phoe, je zou maar als koe worden geboren ná je dood en beseffen dat je eens mens was. Phoe, je zou maar als koe wakker worden, omdat je er in je vorig leven zoveel hebt opgepeuzeld. Zeg, geloof jij eigenlijk in reïncarnatie?) Zo werkt mijn hoofd gewoon.

Toen ik voor de zoveelste keer iets randoms vroeg en mijn vriend opmerkte: ‘Hoe kom je daar nou weer bij?’, was mijn eerste reactie: ‘Ja, hoe kom je er weer vanaf?’ Een superslechte comeback, máár het bevatte wel een kern van waarheid. De enige manier om van al die vragen in mijn hoofd af te komen, was om ze op te schrijven. En als ik er nou eens honderd, nee, vijfhonderd, nee beter, dúizend verzin… Dan zit daar een mooi artikel in.

Wanneer ik een idee voor het grootste gedeelte in mijn hoofd heb uitgewerkt, ga ik alvast bedenken bij welk tijdschrift ik het vind passen. In dit geval hoefde ik niet lang na te denken: Flow. Ik had nog nooit wat voor Flow geschreven, maar kende het blad en zag het al meteen voor me hoe het een dubbele spread zou worden in het hart van het blad. Misschien gedrukt op hard karton? Op vellen met een kartelrand zodat je ze er makkelijk uit kunt halen? Omdat ik me niet met de vormgeving wil bemoeien, liet ik dat idee achterwege en mailde de hoofdredactie van Flow dit voorstel:

Hoi Astrid en Irene,

Ik ben Daniëlle Bakhuis, freelance journalist (oa. CosmoGIRL! en Cosmopolitan) en heb – denk ik – een heel leuk idee voor FLOW. Komt ‘ie:

1000 vragen

Idee
Met het beantwoorden van deze 1000 vragen leer je jezelf pas écht kennen. De vragen zijn bedoeld om op een toegankelijke manier aan zelfinzicht te werken.

Insteek
Vrouwen houden er van om in zichzelf te graven. Ze willen nadenken over hoe ze eigenlijk écht over dingen denken. Dat merk je bijvoorbeeld aan de populariteit van een Q&A-dagboek. Deze 1000 vragen zijn niet tijdsgebonden en kunnen lezeressen op hun eigen tempo invullen.

Tone of voice
Van luchtig tot wat zwaarder. Het algemene gevoel moet feel good zijn.

50 voorbeeldvragen

1. Met wie kun je het best opschieten?
2. Waar besteed je te veel tijd aan?
3. Om welke grappen kun je heel hard lachen?
4. Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?
5. Huil je makkelijk?
6. Waar ontbijt je mee?
7. Wie heb je voor het laatst gekust?
8. Waarin lijk je op je moeder?
9. Wat doe je ‘s ochtends als eerst?
10. Welk liedje zong je vroeger altijd verkeerd?
11. Tot welke leeftijd geloofde je in Sinterklaas?
12. Wat wil je nog graag kopen?
13. Welke eigenschap zou je graag willen hebben?
14. Wat is je favoriete tv-programma?
15. Wanneer ben je voor het laatst in een pretpark geweest?
16. Hoe oud hoop je te worden?
17. Naar welk land wil je nog eens op vakantie?
18. Hoe voelt liefdesverdriet?
19. Kun je beter opschieten met mannen of vrouwen?
20. Waarin heb je aan jezelf getwijfeld?
21. Voor welk dier ben je bang?
22. Wat is je favoriete dagdeel?
23. Kun je goed koken?
24. Op welk seizoen lijk je het meest?
25. Welk uitje staat er binnenkort te gebeuren?
26. Was je een gelukkig kind?
27. Koop je vaak bloemen?
28. Wat is je droom?
29. In hoeveel huizen heb je gewoond?
30. Wat is je guilty pleasure?
31. Welk boek heb je het laatst gelezen?
32. Waarom heb je het kapsel dat je nu hebt?
33. Ben je verslaafd aan je telefoon?
34. Hoeveel geld staat er nu op je bankrekening?
35. In welke winkel kom je graag?
36. Welk drankje bestel je in een café?
37. Over welk lichaamsdeel ben je tevreden?
38. Hoe zou je de honger in de wereld oplossen?
39. Wil jij altijd winnen?
40. Ga je naar de kerk?
41. Welk cijfer zou je je gezicht geven?
42. Was je goed op school?
43. Hoe lang sta je gemiddeld onder de douche?
44. Denk je dat er buitenaards leven bestaat?
45. Hoe laat sta je meestal op?
46. Vier je altijd uitgebreid je verjaardag?
47. Hoe vaak kijk je op Facebook per dag?
48. Wat is je favoriete ruimte in huis?
49. Wanneer heb je voor het laatst een hond geaaid?
50. Wanneer ben je op je best?

Ik hoor graag wat jullie van dit idee vinden!
Met vriendelijke groet,

Daniëlle Bakhuis

Ik kreeg vrij snel een mailtje terug dat ze het idee erg leuk vonden. Omdat ik nog niet eerder voor Flow had gewerkt, wilde Astrid graag nog even bellen om de tone of voice door te nemen. We bleken al snel op dezelfde lijn te zitten: de vragen moesten vooral ‘naar binnen’ gericht zijn. Klein geluk, mindfullness, psyche, en de luchtige en zware vragen moesten met elkaar worden afgewisseld.

Ik heb een kleine twee weken over het verzinnen van de 1000 vragen gedaan. Dat was niet het gangbare ‘zitten en tikken’ werk, maar juist heel veel dingen dóen en de vragen die in daarbij in mijn hoofd opkwamen als het ware ‘opvangen’. Dat ging soms easypeasy makkelijk als ik onder de douche stond en dacht: ‘He, wat zijn je doucherituelen?’ Of dan kreeg ik een mailtje van een school met de vraag of er bij mijn presentatie ook een microfoon aanwezig moest zijn: ‘Wanneer heb je voor het laatst in een microfoon gepraat?’ Werd ik slaperig en lonkte de bank te erg (voordeel van thuiswerken!): ‘Doe je soms een middagdutje?’ Ik kan wel zeggen dat dit artikel een van de leukste is die ik ooit heb gemaakt, omdat het zó vanzelf ging en ik er echt lol in had.

Na de eerste lezing bleken er toch nog vijftien dubbelingen in te zitten, die ik moest vervangen voor andere vragen. Wat ik ook echt heel leuk vond, is dat de vormgeving er een echt boekje van heeft gemaakt dat los bij het tijdschrift zat. Veel beter dan mijn idee op gehard karton! (En daarom, lieve mensen, is het beter om soms je mond te houden).

Wat ik heel leuk vond waren de reacties op het boekje. Een aantal bloggers heeft er een tag van gemaakt en beantwoorden nu de vragen uit het boekje. Hoe leuk is dat? En ook leuk: de Duitse en de Franse Flow hebben het boekje ook inmiddels vertaald én er is een scheurkalender voor 2017 gemaakt. Op naar de volgende duizend vragen!

Blog010108


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 gedachten over “Hoe ik ‘1000 vragen aan jezelf’ verzon