Supertrots op: ik schrijf mee aan 3PAK van 2020!


Floor van Nederend (links), Daniëlle Bakhuis (midden achter), Pepijn Lanen (rechts) Johan Fretz (midden voor)

Hoe onwijs tof is dit? Ik schrijf mee aan het Boekenweekgeschenk voor Jongeren!

Naast een pandemie die de hele wereld tot stilstand bracht, staat ook deze gebeurtenis zeer hoog in de top 3 dingen-die-ik-niet-zag-aankomen-in-2020. Samen met Johan Fretz, Pepijn Lanen en Floor van het Nederend schrijf ik een kort verhaal voor 3PAK, het gratis boekenweekgeschenk voor jongeren (Vooruit. Dat verdient nog een uitroepteken. Twee.)!!

Toen Susanne (Diependaal, mijn uitgever) me begin februari belde met het nieuws dat het CPNB mij had gevraagd als 3PAK-auteur, heb ik volgens mij alleen maar heeee? Wat? Wie? Ik? kunnen stamelen. Ik was net weer aan het opkrabbelen van een burn-out die me flink gevloerd had. Schrijven ging gelukkig al die tijd nog (langzamer, maar het ging), maar ik had mezelf er al redelijk van overtuigd dat ik me straks in schrijversland opnieuw zou moeten voorstellen. Geloof me als ik zeg dat ik deze vraag écht niet had zien aankomen.

Of ik na mijn gestamel en gestotter meteen j-j-j-jaaaa natuurlijk zei? Eén ding dat ik de afgelopen maanden had geleerd, was dat ik mezelf niet meer overal moest instorten om er daarna gehavend uit te komen. Ik verzekerde Susanne ervan dat ik HEEL graag wilde, maar dat ik er ook het spreekwoordelijke nachtje over wilde slapen.

Vrijwel meteen daarna heb ik Margje (Woodrow) gebeld. Margje en ik gaan al langer met elkaar om en als er één iemand is die hierover goed en eerlijk over kon adviseren, dan was zij het. Vorig jaar was zij namelijk één van de 3PAK-auteurs. Ja, zei ze, er komt veel op je af in tijdens die Boekenweek. Maar ja, het zijn ook allemaal hele gave dingen! “Daan, je gaat wel ‘ja’ zeggen, hoor!

Een ander ding dat ik mezelf had moeten beloven, was dat ik voortaan beter naar mijn gevoel moest luisteren. Meegaan in mijn ratio, dat kende ik ondertussen wel. Ik kon tig redenen voor ja en/of nee bedenken. Maar wat telde, was dat mijn buik kriebelde. Dat ik blij werd van het nieuws. Dat er in mijn hoofd al verhaallijntjes begonnen te lopen. Dat ik knettergek en #vooraltijdspijt zou hebben als ik dit zou afwijzen.

En dus appte ik Susanne de volgende ochtend om 06.28: Nachtje over geslapen… JA!!!!!!!!!!

Over het verhaal dat ik heb geschreven, zal ik binnenkort meer vertellen. Ik heb in elk geval zoveel plezier gehad aan het schrijven ervan! Het is een kort verhaal van ongeveer 15 pagina’s en ik heb mijn best gedaan om er een echt YA-verhaal van te maken dat geschikt is van VMBO tot VWO. Het zal in elk geval genoeg stof tot discussie geven…

In september (18 t/m 27) kun je 3PAK gratis ophalen bij je boekhandel, bibliotheek of school. Ook kun je het online lezen.

*Sluit af met vreugdedansje* ZO BLIJ!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *