Tien supergoede boeken in willekeurige volgorde


Geen idee wat je volgende boek gaat worden? Voor de online bibiliotheek schreef ik een blogje over tien boeken die ik aanraad aan jongeren. Van fictie tot non-fictie, van nog niet eens verschenen tot klassieker: ik weet zeker dat je je met elk van onderstaand boek zult vermaken. Geniet!

Mijn tien tips in willekeurige volgorde

1. De Hongerspelen – Suzanne Collins

Dit is toch wel mijn favoriet aller tijden. Elke keer als ik me down voel/niet goed weet wat mijn volgende boek wordt/ik zin heb in een SUPERgoed boek, grijp ik weer naar de Hongerspelen-serie. In het kort: 24 jongeren vechten in een arena totdat er één winnaar is. Deze serie heeft alles wat een goed boek moet bevatten: liefde, vriendschap, oorlog en een Heldin met een hoofdletter. Fenomenaal.

2. Fake Trip – Margje Woodrow

Als je nog nooit een boek van Margje hebt gelezen, dan heb je echt wat gemist. Door haar schijfstijl vlieg je door de pagina’s. Dit boek – over een schooltrip naar Barcelona waarbij een afschuwelijk ongeluk gebeurt – heb je binnen no time uit. En door de karakters Demi en Billy zal Fake Trip je nog lang bijblijven.  

Superspannend!

3. Verslag van een junkie – Christiane F.

Een waargebeurd verhaal van een meisje dat op haar veertiende zwaar aan de heroïne raakt verslaafd. Al snel belandt ze in de prostitutie om haar eigen verslaving en dat van haar vriend Detlef te betalen. Een rauw, vreselijk verhaal met gruwelijke details. Mijn eigen exemplaar heb ik letterlijk stukgelezen.

4. De academie – Astrid Boonstoppel

Dit boek is nog niet verschenen, maar kijk hier zo naar uit!  De academie gaat over een eliteschool met duistere geheimen: dat klinkt toch al loeispannend! Daarbij heeft Astrid al een streepje voor: haar eerste boek (Dit is hoe het ging) was al zó goed, dus ik weet zeker dat haar tweede boek ook een favoriet van me wordt.

5. De ontvoering van Alfred Heineken – Peter r. de Vries

Wanneer ik voor een klas sta met jongens die liever op de straat hangen dan lezen, raad ik ze dit boek aan. Deze true crime is zo spannend geschreven, dat het lijkt alsof je zelf in de loods verkeert waar Freddy Heineken drie weken werd vastgehouden.

6. De marathon – Stephen King

Honderd tienerjongens beginnen aan de een marathon waarbij de regels simpel zijn: degene die alle 99 anderen overleeft, wint The Prize (dat wil zeggen: alles wat je hartje begeert). Ik ga niet spoileren, maar echt, je moet dit boek alleen al lezen om het einde (en DM me dan vervolgens op Instagram om het er over te hebben. Na twintig jaar ben ik namelijk nog steeds niet zeker hoe het nu precies eindigt).

Hoe eindigt dit boek?!

7. Lichaam van licht – Jelmer Soes

Ik heb zelf helemaal niets met gamen, maar dit boek stond een aantal jaren geleden in de Vakantiebieb en daarom gaf ik het een poging. En dit boek over een jongen die een game-verslaving ontwikkeld, had ik binnen een dag uit. Ik moest weten hoe het er in die – voor mij onbekende- wereld aan toe ging. Dat vind ik zo tof aan boeken: je beleeft avonturen die je anders nooit zou hebben meegemaakt.

8. De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door – Herman Finkers

Soms heb ik geen zin om me te verdiepen in een heel verhaal. Dan is een bundel met korte verhalen ideaal. Dit boek van mede-Tukker Herman Finkers ligt standaard op mijn nachtkastje. Er zitten langere stukjes in, maar ook verhaaltjes van maar een paar regels. Als je leesplezier wilt, raad ik je echt deze aan.

9.  Het schaduwjaar – Kim Liggett  

Een heerlijk duister verhaal waarbij meisjes op hun zestiende naar de wildernis worden verbannen, omdat zo ‘gezuiverd’ te worden. Een absurd en tegelijkertijd heel actueel verhaal.

Tip!

10. 100 dingen die je eerder had willen weten – Inger Strietman

Toegankelijk boekje met honderd levenstips. Niet zweverig, maar juist heel praktisch. Heel fijn om erbij te pakken op momenten dat je even niet meer weet welke kant je op moet in het leven.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *